- China geeft aan niet te zullen buigen voor de dreiging van de Amerikaanse president Trump met nog hogere importheffingen.
- Trump dreigde maandag met een extra heffing van 50 procent op Chinese goederen als Beijing zijn vergeldingsheffingen niet intrekt.
- Trump gaf China tot dinsdag om de vergeldingsheffing van 34 procent ongedaan te maken
- Lees ook: iPhone mogelijk duurder door importheffingen Trump, vanwege grote productiebasis van Apple in Azië
Het Chinese ministerie van Handel zegt “tot het einde” te blijven vechten tegen de Amerikaanse importheffingen. Donald Trump dreigde maandag met een extra heffing van 50 procent op Chinese goederen als Beijing zijn vergeldingsheffingen niet intrekt. China spreekt van een “fout op fout” en zegt dit “nooit te zullen accepteren”.
De totale Amerikaanse heffingen op Chinese goederen zouden met de laatste extra heffing dit jaar uitkomen op 104 procent. Het Chinese ministerie van Handel werkt aan “tegenmaatregelen” om de “eigen belangen te beschermen”, aldus een woordvoerder.
Trump gaf China tot dinsdag om de vergeldingsheffing van 34 procent ongedaan te maken. Hij dreigde alle onderhandelingen met het land op te schorten als dit niet gebeurt. China spreekt van Amerikaanse “chantage”.
China roept de VS op om in gesprek te gaan om de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën bij te leggen.
Musk heeft naar verluidt geprobeerd Trump te overtuigen dat importheffingen slecht idee zijn
De rijkste man ter wereld, Elon Musk, heeft de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen weekend geprobeerd te overtuigen de importheffingen in te trekken. The Washington Post schrijft op basis van twee bronnen dat Musk de president persoonlijk heeft benaderd, maar dat "dit niet mocht baten".
Trump kondigde vorige week voor veel landen importheffingen aan en leek daar de afgelopen dagen niet op terug te willen komen. Zo noemde hij de heffingen in een post op Truth Social "prachtig om in actie te zien" en dreigde hij met hogere heffingen voor China.
The Washington Post noemt de poging van Musk om Trump op andere gedachten te brengen "het meest in het oog springende meningsverschil" over de heffingen. Musk is een belangrijke adviseur van Trump.
De bekende Amerikaanse zakenman en miljardair Bill Ackman, die tijdens de verkiezingscampagne nog steun uitsprak voor Trump, probeerde de heffingen ook al te stoppen. Hij zei dat Trump een "economische kernoorlog" voert.